Ovanligt många lediga studieplatser

Första intagningen till högskolan är över, och den andra närmar sig. Men den som inte sökt och ändå vill plugga behöver inte oroa sig. Det finns gott om lediga studieplatser och högskolorna annonserar om dem allt tidigare.

Mattias Wickberg jobbar på antagningsenheten på Stockholms universitet, där man har 159 program och kurser med lediga studieplatser.

– För att vara så tidigt, det vill säga redan nu i juli, är det fler än vad det var förra hösten, säger Mattias Wickberg.

Fler än vanligt
På sajten www.studieplatser.nu kan man se hur många lediga platser som finns på alla högskolor och universitet. Just nu finns det 4 500 program och kurser med lediga platser, fler än vad som brukar finnas vid den här tiden.

Vanligtvis brukar högskolorna gå ut med de först när andra antagningen är klar, men Mattias Wickberg tror att man insett att det kommer bli problem att fylla alla program och därför så har man annonserat tidigare för att locka fler. Att det dykt upp många nya kurser gör också att det finns fler lediga platser.

– Dels kan det bero på att det finns fler anmälningsalternativ. Sedan inser ju institutionerna vikten av fortsatt rekrytering. Visa av erfarenhet vet de att de kan ha svårt att få folk, och då är det bra att vara ute i god tid, säger Mattias Wickberg.

447 på Mittuniversitetet
Mittuniversitetet har flest lediga program och kurser av alla, 447 stycken. Där satsar man medvetet på att ha ett överskott av platser.

– Vi har märkt de senaste åren att väldigt många bestämmer sig sent. Det finns många som ännu inte bestämt vad de ska läsa till hösten. Vi räknar med en intensiv period nu fram till hösten, säger Marghareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

P3 Nyheter, Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista