Iran ökar sin närvaro i Latinamerika

Iran och Venezuela ingick nyligen en så kallad strategisk allians, bland annat om ökande handel. Alliansen har lagt grund för en påtagligt ökad närvaro av Iran också i övriga Latinamerika, en närvaro som möter viss misstänksamhet.

Det senaste året har personalen på Irans ambassader i Latinamerika svällt ordentligt. I länder som Ecuador, Chile, Bolivia och Nicaragua har nya ambassader öppnats.

Och det rör sig inte om några symboliska beskickningar. Tvärtom, på den iranska ambassaden i Managua, till exempel, arbetar 30 utsända diplomater, mångdubbelt fler än på de europeiska ambassaderna i samma stad.

Gemensam fond
Den ökade närvaron motiveras med det växande ekonomiska utbytet. Nicaragua har just tagit emot sin första last av traktorer från Iran. 

I Bolivia håller en iransk mjölkfabrik på att monteras upp, och snart kommer de första bilarna av iranskt märke att rulla ut från en ny fabrik i Venezuela, bilar som också ska säljas vidare till andra länder på kontinenten. Det är bara några exempel på utvecklingen.

Avgörande för den här expansionen är en gemensam fond på 14 miljarder kronor som Iran och Venezuela har upprättat för att, som dt heter, bistå länder som vill bryta sitt beroende av USA.

Chavez stöttar utbredningen
Det är också Venezuelas Hugo Chavez som varit Irans mest entusiastiske PR-man på kontinenten.

Resultatet har varierat, men det enda land där reaktionen har varit öppet negativ är Argentina.

Argentinska domstolar hävdar nämligen att iranska diplomater var direkt inblandade i de två attentat mot judiska mål i Buenos Aires i början av 1990-talet, då över hundra människor dödades.

Och det är fram för allt i Argentina som många nu misstänker att det bland de nyankomna iranska diplomaterna i Latinamerika, finns politiska aktivister med uppdrag att organisera celler med förmåga att utföra just den typen av terrordåd som Buenos Aires ännu inte har hämtat sig ifrån.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista