Rogalands län tillväxtmotor i Norge

I Norges ”oljeregion” Rogaland län, där har de lokala börs-noterade bolagens index ökat nästan dubbelt så mycket som Oslobörsen som helhet, det visar nya mätningar.

Det beror bland annat på höga vinster från stigande råvaru-priser som exempelvis olja och aluminium men också att ägare och företagsledningar har haft löpande nära kontakt under de senaste åren, säger Leif Sandtorv, aktiemäklare vid DenNorskeBank.

– Rogalandsområdet har mått bra av stigande råvarupriser, ägarförhållanden har också lett til en problemfri utveckling de senaste åren, säger han.

Dynamisk region
Regionen Rogaland län, med olje-huvudstaden Stavanger som är placerad längs den norska västkusten har varit en dynamisk region de senaste åren.

Av de omkring 20 börsnoterade bolag med alla sitt huvudkontor i regionen, så har en fjärdedel flyttat ut och lika många nya bolag har kommit till.

En mätning under två år, gjord av banken DnB NOR, visar att dessa företag under denna tid uppnådde en ökning av aktieindex med 123 procent. Under samma tid var ökningen på Oslobörs nära hälften - 73 procent.

– Det är väldigt måna nya företag som har etablerat sig i området. Men det är också väldigt goda resultat från de företag som säljer jordbruksmaterial, försvarsmaterial, material till fiskeindustrin, säger han.

Självständigt arbete
Bland Rogalands kapitalförvaltare som utmärkt sig finner man Skagenfonderna och Acta, berättar aktiemäklare Leif Sandtorv. De har fött framgångar genom ett oberoende och självständigt arbete och inte minst genom sina investeringar i Sverige.

– Bland Skagenfonderna har haft en väldigt stark och oberoende analytisk tradition som har gett markant mer avkastning över tid. Därför har de dragit till sig mycket kapital bland annat från Sverige, säger han.

Optimism
Idag finns det en stor optimism på marknaden om att efter-frågan och priserna på råvaror kommer att hålla i sig och att de enskilda företagen kommer att fortsätta att ge bra avkastning - så att regionen Rogalands och att de nationella inkomsterna ska kunna hålla i sig, ännu en tid det säger aktie- och marknadsanalytikern Ole-Andreas Krohn, vid DnB NOR.

– Vi har en stigande ränta och en viss risk för att inflationen tar sig upp. det är inge stor dramatik i det, internationellt är det fortfarande god efterfrågan på de varor som produceras, säger han.

Maria Repitsch, Stavanger
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista