Hopp om svalare väder i södra Europa

Den extrema värmeböljan i sydöstra Europa har skördat hundratals dödsoffer, och stora arealer mark brinner fortfarande. Idag, torsdag kommer det enligt prognoserna att bli svalare på vissa håll men inget regn är i sikte. I Grekland varnas dock för fortsatt mycket höga temperaturer.

Svensken Gunnar Dath som bor utanför staden Koroni tvingades häromdagen fly från sitt hus undan en häftig markbrand.

– Det som hände från början var att en liten brand uppstod som snabbt spred sig över hela området. Det blåste från öster, väster och så plötsligt norr, så det blev hundratals bränder på hela bergsområdet här. Branden slutade, som tur var för oss, 100, 150 meter från huset. Ren tur, alltså, säger Gunnar Dath.

Fortfarande allvarligt
Det är sjunde dagen i rad som termometrarna i delar av sydöstra Europa väntas nå över 40 gradersstrecket. Även om den extrema hettan ser ut att släppa taget, är läget fortfarande allvarligt. Det är stora problem med elförsörjningen och skogsbränder rasar.

Hundratals människor har avlidit den senaste veckan på grund av den rekordartade värmeböljan.

Under torsdagen ska det bli efterlängtad svalka både i Italien och på Balkanhalvön, men i Grekland, särskilt ute på öarna, varnas fortfarande för mycket höga temperaturer under dagen.

Tre personer avled
Grekland har redan stora problem med bland annat skogsbränder främst i norr, och på turistön Kefalonia.

Sent på onsdagskvällen avled tre personer i södra delen av landet när en häftig markbrand överraskade villaägare utanför staden Aegio.

I Serbien och i Bosnien rapporteras också om omfattande pågående bränder och dessutom om landminor, kvar sen kriget, som nu exploderar och gör släckningsarbetet extra riskfyllt.

Gränsvägen mellan Kroatien och Montenegro har varit stängd sedan torsdagen, och i Albanien kämpar man i tre olika eldhärjade nationalparker.

Stora strömavbrott
I Montenegro, Kosovoprovinsen, Makedonien och Grekland har man drabbats av mycket stora strömavbrott, både på grund av bränder och på grund av överbelastning, avbrott som sedan har spridit sig längs näten.

I Grekland uppmanas befolkningen att undvika att använda eldrivna apparater.

Väderprognoserna lovar möjligen svalka framöver, men ännu inget välbehövligt regn i den torra regionen.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista