Få känner till regelverk för poolbygge

Det byggs allt fler pooler i villaträdgårdar. De konstaterar Boverket som fått in mängder av förfrågningar i vår om vilka regler som gäller.

Och trots att det finns bestämda regler hur pooler ska byggas och bevakas, så tar många det inte på allvar säger Maria Petersson på Boverket.

– Jag ser väldigt många sådana som inte verkar vara skyddade, tror inte folk inser vilka tragedier som kan inträffa.

Får ni mycket förfrågningar om vilka regler som gäller när man ska bygga en pool?

– Ja, vi får väldigt mycket frågor. Hela våren och sommaren är det väldigt mycket frågor för det är då man tar tag i det här och vill göra det trevligt i trädgården.

– Då är det många som irriterade, man ser inte de här riskerna utan man tycker att på min egen tomt så måste väl jag få bestämma, det har inte ni, med att göra. Men det gäller ju att tänka att - kan andra barn komma in på din tomt så ör ju du ansvarig för dem också, säger hon

Särskilt skydd
Om man bygger en pool på tomten måste det enligt Boverkets regler finnas ett särskilt skydd, om poolen är djupare än två decimeter. Exempelvis 90 cm högt staket eller rejält skyddsnät.

När det gäller flyttbara trädgårdspooler lyder de under ordningslagen där det står att det krävs erforderliga säkerhetsanordningar och skydd mot barnolycksfall.

Många förstår inte
Och Maria Petersson är orolig över att många inte förstår vilken fara en pool innebär. Även om poolen är hög så kan barn hitta sätt att klättra upp i den.

– När vi vuxna ger barn den här chansen så måste vi också inse att de kan inte själva skydda sig, de förstår inte att det är farligt, utan man måste ha fullständigt tillsyn och uppsikt över barnen och vakta dem hela tiden, säger hon.

Ingrid Hildingsson, SR Blekinge
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista