Författaren Lars Forssell är död

Författaren och akademiledamoten Lars Forssell har avlidit. Han blev 79 år. Lars Forssell var en av Sveriges största kulturpersonligheter och blev ledamot av Svenska Akademien 1971.

Lars Forssell föddes 1928 i Stockholm och blev det svenska 50-talets kulturella gränsöverskridare. Lyriker, dramatiker, vispoet och kabaretförfattare.

Han valdes in i Svenska Akademien 1971, på stol nummer fyra.

– Det finns vissa människor som är så levande att man inte tror att de kan dö. Det är lite löjligt att uttrycka sig så kanske, men det gällde verkligen för Lasse, säger Horace Engdahl, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

– Dels beundrade jag honom som en av våra finaste poeter, långt innan jag träffade honom. Jag älskade hans visor och hans tangotexter. Han var ett ljus, helt enkelt.

– Jag tror att han kommer att ses som en viktig gestalt i den svenska 1900-talspoesins utveckling, säger Horace Engdahl.

”Levande kulturkrock”
Forssell kallade sig själv en levande kulturkrock, han var en av de tidiga kritikerna av USA:s Vietnamkrig. De svaga och utsatta fick stor plats i hans skapande.

Just det var en av hans styrkor, enligt skådespelerskan Evabritt Strandberg, som under många år tolkat Forssells texter.

– Hans texter griper tag i en och berättar om den lilla människan i det stora sammanhanget, säger Evabritt Strandberg.

Diktens innersta väsen
Borgaren och Marx, Mary Lou, Haren och Vråken hör till hans kända skådespel. Narren och Röster är två av hans diktsamlingar.

– Han har betytt att många människor har fått kontakt med det som är diktens innersta väsen, därför att han talade så direkt och konkret, säger Bo Strömstedt, tidigare kollega och chefredaktör för Expressen.

Ett av sina sista framträdanden i Sveriges Radio, gjorde Lars Forssell år 2000. I ett samtal om hans verk kom frågan om varför han inte gjorde fler uppläsningar.

– Jag är ju inte med på så mycket uppläsningar längre. Jag har stått där i 30 år och läst och läst. Jag tycker att jag har gjort mitt, sa Lars Forssell i P1 i oktober 2000.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista