Resistenta bakterier sprids i samhället

Resistenta stafylokockbakterier, MRSA, sprids nu mer utanför än i vården. Enligt smittskyddsinstitutet är det nya att det nu är tidigare friska personer som smittas.

Johan Struwe är överläkare på epidemiologiska avdelningen:

– Från börja så var de här gula stafylokockerna som är antibiotikaresistenta, MRSA som vi kallar dem, ett problem framförallt inom vården och kanske hos äldre och nedgångna personer.

– Det där har man jobbat med på många olika håll och börjat komma tillrätta med. Men då har det istället dykt upp en variant av MRSA som har lite andra egenskaper och som först har spritt sig i samhället bland tidigare friska personer, säger han.

1000 fall
Förra året anmäldes runt 1000 fall av MRSA till smitt-skyddsinstitutet. Av de 600 som smittats i Sverige blev mer än hälften, alltså fler än 300 personer, smittade ute i samhället.

Också bland dem som fick MRSA utomlands smittades fler ute i samhället än i vården.

– Det kan komma personer som tidigare har varit helt friska och inte haft någon kontakt med sjukvård som söker för framförallt bölder är det vanligaste symptomet och så tar man en odling och så visar det sig att de har MRSA, och det här är då inte någon sjukhussjuka utan det är en ren samhällsmitta, så det skiljer sig lite grann från det vi har sett förut, säger johan struwe.

Mer provtagningar
I Stockholm har ökningen av MRSA utanför vården lett till att man infört mer omfattande provtagningar än tidigare för att hitta fler fall. Bo Svennungson är biträdande smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

– Det är en väldig kraftig ökning av provtagningen för ett par tre år sen kanske vi provtog mellan 15 och 30 000. Nu provtar vi 150 000 odlingar per år, säger han.

Den nya typen av MRSA smittar enligt smittskyddsinstitutet via nära kroppskontakt, och kan ligga latent under en längre tid.

”Titta vidare på”
Men var smittspridningen sker är fortfarande oklart och något man nu måste titta mer på, enligt överläkare Johan Struwe.

– Från svenska förhållanden så kan jag inte säga att jag har någon samlad bild på hur det har gått till, det finns ju rapporter att det har förekommit bland narkomaner och i fängelser och i samband med kontaktsport, brottning och liknande på andra håll. Men jag känner inte till något sådant i Sverige, utan det här får vi titta vidare på, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista