Kina: Förödelse när vatten sjunker undan

Samtidigt som vattnet fortsätter stiga i flera av Kinas mäktiga floder, drabbades 33 byar i östra Kina på torsdagen av en tornado. I Chongqing, Kinas största stad där 20 000 hus raserats under de senaste veckornas översvämningar, pågår nu upprensningsarbete.

Too Thin Xki bor en trappa upp över ett garage, ändå dränktes hans lägenhet av vattnet. Inte på 150 år har det regnat så här mycket, berättar han, på kort tid kom det 400 millimeter.

Förödelse
Nu har vattnet sjunkit undan men förödelsen är kvar. På golvet har han lagt ut dyrgriparna. Böjda, blöta familjefotografier ligger på tork, medan möbler och bråte står travade på varandra.

Mat får Too Thin Xki och de andra fabriksanställda som bor i området nu på sin arbetsplats, tre mål om dagen. De är lyckligt lottade, inte långt därifrån är bara resterna kvar av ett tiotal hus, en del flera våningar höga.

– De som bodde i husen överlevde, men har gett sig av, berättar en kvinna.

Andra hus har förlorat ena ytterväggen och stanken från floden intill som svämmade över är vidrig. Det är döda djur, hundar och annat som luktar, förklarar kvinnan.

Rensar upp
Människorna här väntar inte på hjälp, alla är sysselsatta med att försöka rensa sina hus från den tjocka bruna leran och lappa där det går.

Ingen gråter och ingen klagar. De har överlevt, det har inte alla andra gjort. Över 40 människor dog i den här trakten för bara några dagar sedan.

Lena Bejerot, Chongqing
lena.bejerot@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista