Storbritannien tar strid för arbetstider

I Storbritannien finns det avtal som följer EU-direktiven om att läkarna inte ska behöva arbeta för mycket. Minst elva timmars sammanhängande vila varje dygn, en dag ledigt i veckan och minst fyra veckors betald semester om året.

Så här ser det ut i de flesta fall enligt det brittiska läkarfacket BMA, men det finns undantag. AT-läkare som är nya i karriären och ännu inte specialiserat sig. National Health Service, befarade att om de här läkarna skulle tvingas jobba mindre, skulle det bli läkarbrist vissa tider.

Undantag
Därför gjordes ett undantag vad gäller AT-läkare, deras arbetstid ska gradvis minska; i augusti minskar vecko-arbetstiden från 58 timmar i veckan till 56 timmar. Om två år ska den ha minskat till 48 timmar.

Enligt myndigheterna innebär det att läkare och sjukhus rejält måste förändra sättet att arbeta och schemalägga.

Men det finns undantag här också, en AT-läkare kan nämligen teckna ett slags fristående kontrakt som gör det möjligt att jobba längre arbetsdagar.

Läkarfacket är noga med att såna här kontrakt inte får tecknas under press från arbetsgivaren - och att de ska vara helt frivilliga.

Pilotprojekt
Det pågår flera pilotprojekt i Storbritannien för att få dygnet-runt arbetet på sjukhus, att i praktiken gå ihop med EU-reglerna. Flera av försöken sägs vara lyckade; till exempel har sjuksköterskor utbildats för att själva kunna avgöra när en läkare verkligen behöver kallas in. På så sätt har man minskat påfrestningen på läkare som har jour.

Den brittiska regeringen har ändå tagit strid i EU för att få behålla AT-läkarnas frivilliga undantag, vården skulle inte fungera utan dem anser man.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista