Iraks grannländer vädjar om hjälp

Iraks grannländer vädjar om hjälp från omvärlden för att ta hand om de irakiska flyktingarna. Mer än två miljoner irakier har lämnat landet, de flesta finns nu i Syrien, Jordanien och övriga grannländer.

På en konferens i Jordaniens huvudstad Amman på torsdagen efterlyste Jordaniens representant mer stöd från omvärlden.

Fördubbla stöd
Jordanien ber världssamfundet att fördubbla det ekonomiska stödet, sa Mukheimar Abu-Jamous, från det jordanska inrikesdepartementet.

Han bad också fler länder att ta sitt ansvar och hjälpa Irakflyktingarna.

Bara i Jordanien och Syrien finns två miljoner människor som lämnat Irak, enligt Jordanska staten kostar flyktingarna cirka sju miljarder kronor per år.

– Sjukvården och utbildningssystemet är hårdast drabbat, sa Mukeimar Abu Jamous:

Situationen måste förbättras
Iraks representant, Mohammed al-Hmud nämde fyra allvarliga problem som drabbar de irakiska flyktingarna och bad länderna dit irakierna flytt att förbättra situationen

– De måste få hjälp att få vård, barnen ska få utbildning, vi har problem med uppehållstillstånd, vissa länder skickar tillbaka irakier till Irak, och vi måste hitta en lösning på problemet med ogiltiga pass.

Mohammed al Hmud ville inte peka ut några särskilda stater som ansvariga, men hjälporganisationer har kritiserat bland annat Jordanien, för att många irakiska barn inte får gå i skolan.

Hoppas på handling
Under kristallkronorna på konferensen utlovas hjälp, men frågan är när det märks för de irakier som lämnat landet.

Flera gånger har omvärlden gett löften, men den konkreta hjälpen har dröjt. Mohammed al Hmud från irakiska delegationen tror att det blir handling den här gången.

Katja Magnusson, Amman
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista