"För tidigt uttala sig om Volvoförsäljning"

Ett besked om framtiden för Volvo Personvagnar kommer att lämnas i höst. Det meddelade Ford när bolaget på torsdagen lämnade sin delårsrapport för årets andra kvartal.

Men det är för tidigt att uttala sig om Fords översyn av ägandet kommer att leda till en försäljning av Volvo menar Fredrik Arp, vd för Volvo Personvagnar.

– I dag har vi offentliggjort att vi avser att genomföra en process där både representanter från Volvo Personvagnar och Ford kommer att delta. Sedan så får vi se vad den leder till. Jag tycker att det här är bra. Jag vill inte föregripa resultatet utav det här analysarbetet.

Insyn i Fordplaner
Fredrik Arp sitter också med i Fords koncernledning och har därmed direkt insyn i vilka planer Ford har för Volvo. Han vill inte kommentera de rykten som florerat på senaste tiden om Volvos framtid.

I brittisk press har ett flertal olika spekulanter pekas ut, bland annat Wallenbergs Investor, Volvo Lastvagnar, BMW och Renault.

För att par veckor sedan gjorde tidningsuppgifter gällande att det fanns ett pris, 53 miljarder kronor, på Volvo Personvagnar.

Del av familjen
I Volvo Personvagnars fortsatta arbete utgår man från att man är en del av Fordfamiljen säger Fredrik Arp.

– Vi har betydande bra industriella synergieffekter med Ford, och jag tror också att Ford har stor glädje utav att ha Volvo Personvagnar som en del av sin verksamhet, både när det gäller våra unika kompetenser, vår volym och vår verksamhet. Vi får se vad det här tar vägen.

Sker det saker för att klara er utanför Fordfamiljen, utveckling av nya motorer på egen hand exempelvis?

– Nej, vi har inget arbete som hanterar något annat än att vara en del i Ford tills i dag.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista