Stor kappseglingstävling i Stockholm

På fredag startar kappseglingstävlingen och festivalen The Tall Ships’ Race i Stockholm, där några av världens största segelfartyg deltar. Redan på torsdagen nådde några av dem Stadsgårdskajen i Stockholm.

Det är till pampig mexikansk musik som det gigantiska vita fartyget Cuauthémoc från mexikanska flottan glider in mot Stockholm.

Besättningen på 256 man har klättrat upp på riggen där seglen sitter fast och gör en så kallad manna rå som en hälsning till Stockholm.

Smakbit av Mexiko
Med i den här lilla motorbåten som jag åker i bredvid det stora fartyget är också Mexikos ambassadör Norma Pensado och hon viftar nu glatt med den mexikanska flaggan mot sina landsmän.

– Vi vill ha mer Mexiko i Sverige och mer Sverige i Mexiko. Vi tar nu denna del av Mexiko till Sverige så att ni får en smakbit, sa Norma Pensado.

3 000 ungdomar
Evenemanget Tall Ships’ Race är både en segeltävling och ett internationellt utbytesprojekt för unga. I år deltar 3 000 ungdomar.

Tävlingen startades 1956 och vart fjärde år går den i Östersjön. Stockholms stad har lagt en budget för kalaset på 12-13 miljoner kronor. Men fem miljoner kronor, kommer sponsorer att stå för enligt arrangörerna.

Möter nya personer och kulturer
Fartygen startade i år i Danmark och seglade sedan till Finland. Nu kommer de till Sverige, Stockholm och på måndag bär det av till Polen.

Besättningen på det här fartyget från Mexiko har åkt längre än så. De lämnade Mexiko redan för 5 månader sedan. Och 25-åriga Carlos Roman Palacios Callejas säger att det bästa med att jobba på båten är alla nya platser, personer och kulturer han får möta.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista