Trångt på landets fängelser ökar våldet

Det behövs fler platser på landets fängelser för att komma tillrätta med våld mellan fångarna.

Det säger justitieminister Beatrice Ask sen en fånge på Hallanstalten i lördags blivit svårt misshandlad av några medfångar. Beatrice Ask menar att trängseln gör att risken för våld.

– Rent allmänt så är trängselproblemen och bristen på sysselsättning för intagna någonting som försämrar klimatet och gör att folk blir mer irriterade än vad de annars skulle vara, säger hon.

Planerar fler platser
Kriminalvården planerar 1 841 nya fängelse- och häktes-platser fram till 2011, men det kan bli fler om budgeten tillåter och efterfrågan ökar.

I lördags misshandlades en intern på Hallanstalten så svårt av en annan intern att han fick föras till sjukhus.

Enligt anstaltens säkerhetsinspektör Mats Ehn var det troligen den grövsta misshandeln på tio år. En förundersökning om grov misshandel har inletts.

Våldet mellan interner går i vågor. Förra året skedde ett 40-tal våldsdåd eller hot om våld. Det är färre än 2004 och 2005 då ett 60-tal fall rapporterades.

Stort mörkertal
Men det finns sannolikt ett mycket stort mörkertal. För att komma tillrätta med problemet utbildar Kriminalvården sina anställda i att ta reda på information och tolka signaler från de intagna innan en konflikt uppstår. Christer Isaksson är chef för Kriminalvårdens säkerhetsgrupp:

– Vi försöker upptäcka sådana här situationer och konflikter innan de inträffar. Vi tycker att vi gör det. idag är det faktiskt så att för varje incident av den här typen som inträffar så har vi avvärjt en handfull påstår vi, ibland hinner vi inte med, säger han.

Mer stimulans
Christer Karlsson är förbundsordförande för KRIS, Kriminellas revansch i samhället. I likhet med justitieminister Beatrice Ask anser han att det behövs mer stimulans från samhället utanför murarna för att få internerna att fokusera på annat än våld.

– Vi är väl mer för att man ska låta organisationer och företag och andra komma in och lätta upp stämningen lite mer inne på anstalterna, säger han.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista