Svenskarna förbrukar inte mindre el

Trots den omfattande debatten om klimatet och all reklam och information om att vi måste börja förbruka mindre el, så förbrukar vi svenskar inte mindre el. Det visar statistik från Svensk Energi.

Om vi förbrukar mindre el i Sverige skulle vi kunna exportera el till länder med mycket kolkraft.

På Kungsgatans alla el-butiker är det mycket folk trots att det är soligt ute. Madeleine, som arbetar i kassan på On-Off, säger att nästan ingen frågar ifall en produkt är klimatsmart eller inte.

– Jag tycker att många fler borde uppmärksamma vad Al Gore säger, menar hon.

Debatten märks inte
Idag använder vi sju gånger så mycket el som på 50-talet. Sen 90-talet har ökningen planat ut, men klimatdebatten verkar inte ha satt några spår i svenskarnas elförbrukning.

Statistiken från Svensk Energi visar inte på någon minskning för första halvåret i år jämfört med året innan.

– Ja, och ena sidan så minskar ju elförbrukningen därför att vi använder elen effektibare, vi isolerar bättre och vi skaffar effektivare apparater. Och andra sidan är det ju så att samhället utvecklas, säger Bo Källstrand vd för Svensk Energi.

Vi skaffar nya apparater och det kommer nya maskiner och vi ersätter bland annat oljeuppvärmning med värmepumpar och så vidare och det verkar i andra riktningen så att summan av de här två de tar lite grann ut varandra, fortsätter Bo Källstrand.

Klimatsmart el
Eftersom den el vi tillverkar i Sverige är bland den klimatsmartaste i världen så skulle vi kunna exportera vår snällare el till länder som har till exempel kolkraft. Men då måste vi förbruka mycket mindre el.

– Kan vi minska så att vi får ett överskott då exporteras ju det och det bidrar då till att minska utsläppen i andra länder, säger han.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista