Kokain allt vanligare i storstäderna

Det finns allt mer kokain i storstäderna och drogen blir allt vanligare på krogen. Det uppger polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Låga priser är en av anledningarna. Men också en liberalare inställning till droger bland dem som går ut och festar.

Det används allt mer narkotika ute på krogen. Polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö har märkt av framförallt mer kokain.

– Kokainet har ökat de senaste åren, där ser vi en tydlig trend, säger Sten-Ove Falk, utredningschef på länsnarkotikaroteln i Göteborg.

Finns i alla samhällsklasser
Det är mest på innerstadskrogarna som de märker av det. Men kokain har spritt sig från att vara en lyxdrog för dem med mycket pengar, till att bli utbredd bland alla samhälls-klasser.

En anledning är att det smugglas in mer narkotika och de många och nya langarna på marknaden pressar ner priset. Att den svenska ekonomin mår bra hjälper också till.

Martin, som egentligen heter något annat, jobbar i restaurangbranschen och kommer ofta i kontakt med narkotika. Han brukar själv ta kokain när han festar.

– Man kanske går på en förfest, en efterfest. Jag har aldrig tagit det på krogen, säger Martin.

Slappare inställning
Han håller med om att när folk har mer pengar så använder de dyrare droger. Men han tror också att allmänheten blivit slappare i sin inställning till droger. Man är inte en missbrukare bara för att man tar kokain när man går på krogen.

– Det är skillnad på att vara missbrukare och brukare. Det mer okej att ta kola ibland, säger Martin.

Och det verkar stämma. Bland de andra som var ute på krogen var åsikterna ungefär de samma. Det är inget konstigt med droger och skulle man se någon dra en lina på toaletten är det knappast någon som bryr sig.

– Folk tar droger till höger och vänster, det är ingenting konstigt överhuvudtaget.

Philip Ramqvist, P3 Nyheter
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista