"Pappor och barn kan tappa kontakten med nytt lagförslag"

På torsdagen kom förslaget från regeringens utredare att en förälder ska få beslutanderätt i viktiga frågor som rör barnet om föräldrarna är skilda. Anders Fors, en av grundarna av föreningen Pappa-Barn anser att förslaget är problematiskt.

– Risken med det här förslaget är att det blir gemensam vårdnad men att kvinnan i nio fall av tio får bestämmanderätten, och då innebär det här ingen förändring i sig. En kvinna som då har bestämt sig för att ta makt och kontroll över ett barn och plocka bort en farsa får då fortsatt möjlighet, säger Anders Fors.

En förälder får bestämma
Med det nya förslaget ska föräldrarna kunna fortsätta att ha gemensam vårdnad även om dom är oense i vissa frågor genom att en förälder får bestämma i viktiga frågor. Utredningen föreslår till exempel att en förälder inte ska kunna hindra att barnet ska få nödvändig psykiatrisk vård.

Förslaget ska också underlätta möjligheten till att byta skola och bostadsort även om föräldrarna inte är överens. Det här skulle innebära att onödiga konflikter som går ut över barnet kan undvikas sa justitieminister Beatrice Ask under torsdagen.

Barnet bor oftast hos kvinnan
Men både föreningen Pappa Barn och föreningen Föräldrajouren anser att en lagändring är fel väg att gå. Väldigt många skilsmässor leder till samarbetsproblem.

Eftersom det oftast är kvinnan som har barnet boende hos sig blir mamman därför troligtvis blir den som får bestämmanderätten.

Gemensam vårdnad urholkas
Något som gör att den gemensamma vårdnaden då tappar sin funktion och barnet och pappan riskerar att tappa kontakten.

– Du tappar ju totalt möjligheten att påverka umgänget och om det här förslaget går igenom innebär det en urholkning av den gemensamma vårdnaden. Då plötsligt kan barnet stå med en försälder som bor tre-fyrahundra mil bort, och det är tyvärr oftatst pappan som kommer i kläm där, säger Kim Möller ordförande i Föräldrajouren.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista