Dålig standard på boende för gästarbetare

Under sommaren lockas många utländska gästarbetare till Sverige för att arbeta, till exempel bärplockare och lantbruksarbetare. En del av dem inkvarteras i boenden som inte håller måttet.

Men det skiljer mellan kommunerna hur mycket de väljer att kolla så att standarden på boendena är okej.

I Överkalix har hjortronsäsongen just börjat. Omkring 50 stycken bärplockare bor i den nedlagda skolan som Ekot besöker utanför Överkalix.

Registrerad som fritidsbostad
Bärplockarna kommer från Ryssland, Vitryssland och Litauen. Men trots att kommunen vet att dem säsongsarbetande bärplockarna bor i den nedlagda skolan så vill kommunen inte kontrollera hur gästarbetarna bor eftersom fastigheten är registrerad som fritidsbostad.

– Vi kan inte bara stövla in hos folk hur som helst. Vi måste ha något på fötterna för att vi ska kunna göra någonting, säger Ove Enhult, ordförande i Bygg- och miljönämnden.

Säger sig ha släkt på besök
Ägaren till den nedlagda skolan är också delägare i ett bärplockningsföretag. Men han hävdar att han bara har släkt och vänner på besök som bor hos honom. Det är därför som kommunen tycker att de inte kan kontrollera det tillfälliga boendet för bärplockarna.

– Det kan ju vara att de bara har affärsverksamheten här på gården och det är inte säkert att fritidsbostaden är det.

Kontroller hela sommaren
I Höganäs kommun i Skåne har man bättre koll på hur utländska gästarbetare bor så här års. Miljöinspektör Maria Fänge har åkt runt och gjort kontroller hela sommaren, så fort misstanke om ett tillfälligt boende funnits. Framförallt på olika lantbruk.

– En del ställen har sett riktigt hemska ut. Hyresvärden har ställt en toalettstol och ett badkar direkt på loftet, på trägolvet alltså. Då är det väldigt svårt att hålla rent kring det, säger Maria Fänge.

Att det inte finns några enhetliga riktlinjer för hur kommunerna ska sköta det här, hur ser du på det?

– Jag tycker att man lite mer systematiskt borde försöka ta reda på vilka som finns i kommunen och försöka följa upp dem. Jag tycker det är mer angeläget än att granska hotell och bed and breakfast-ställen för de är ofta ganska fina i jämförelse med den här typen av boende. Här kan vi nog göra lite mer nytta med våra inspektioner, säger Maria Fänge.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se
Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista