Tusentals flyr striderna i Mogadishu

Omkring 10 000 somalier har flytt huvustaden Mogadishu under den senaste veckan på grund av de fortsatta striderna där. Det uppger FN:s flyktingkommissaria UNHCR. Trots en pågående fredskonferens och massiv närvaro av somalisk och etiopisk militär gör de dagliga striderna att allt fler väljer att lämna Mogadishu. Många tar sig till staden Galcayo i norra Somalia.

Ali Mohammed tillhör en av de som valt att lämna Mogadishu.

– Det var svårt att ta sig ut, säger Ali Mohammed.

Via vägen förbi Afgoye tvingades han gå igenom oändliga vägspärrar, bemannde av etiopiska soldater och regeringsarmén. Många som flydde har blivit av med alla sina tillhörigheter.

Bussar dagligen
För femton dagar sen kom Ali Mohammed till den vinpinade staden Galcayo, i de norra delarna på gränsen till Etiopien, efter att ha tröttnat på de ständiga striderna i Mogadishu. Dagligen kommer bussar med flyktingar till Galcayo från huvudstaden.

Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser flyr också många till Afgoye och Hawa abdi som ligger nära Mogadishu.

Ständiga strider
Ali Mohammed har levt genom många kriser och strider i huvudstaden, men till slut blev det för mycket.

– Det är ständiga strider mellan somaliska miliser och de etiopiska soldaterna, vi visste inte var elden kom ifrån, allt fler oskyldiga civila skadades eller sårades. På nätterna var det hela tiden olika granatattacker, trots utegångsförbud och stort säkerhetspådrag, säger Ali Mohammed, som nu tänker stanna i Galcayo ett tag och söker jobb här.

En femtedel flydde
Den förra stora flyktingvågen var i april då omkring en femtedel av Mogadshius två miljoner invånare flydde staden efter våldsamma strider. Då kom tusentals till Galcayo. Detta trots att situationen även här är intstabil med en långvarig konflikt mellan två lokala klaner som delat staden.

Richard Myrenberg, Galcayo, Somalia
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista