Varmare klimat kan kräva liv i Sverige

Den extrema värmen skördar nu människoliv i Italien, på Balkan och i Turkiet. Men framtida värmeböljor kommer att kräva liv även i Sverige, och även om temperaturen inte blir särskilt hög, enligt en ny studie.

Äldre, hjärtsjuka och diabetiker lider svårare än andra i hettan. Svenskar tål värme dåligt, berättar Joacim Rocklöv, doktorand vid Umeå universitet.

– Det behöver inte vara 45 grader i Sverige för att man ska få allvarliga effekter, så som det kanske måste vara Grekland för att man ska få det. Vi svenskar är bättre anpassade till kalla temperaturer, alltså till kyla, säger Joacim Rocklöv.

Svenskar mår bäst vid 12 grader
Forskarna har studerat hur hälsan påverkas av hetta. I Grekland verkar folk må som bäst vid 25 grader. I Frankrike är 20 grader hälsosammast men i Sverige mår folk bäst vid bara 12 grader.

Sedan börjar äldre, diabetiker och hjärtsjuka må dåligt och ibland avlida. I Stockholm dör tre till fyra personer av värmen bara medeltemperaturen går över 23 grader i två dygn, enligt studien.

Samma samband gäller för hela landet. Ännu högre temperaturer under längre tid kräver förstås ännu fler liv.

– Hur man klarar av värme i ålderdomen beror på vilket klimat man växte upp i, säger Joacim Rocklöv.

Klimat där man växte upp spelar in
Därför kan svenskar som växte upp i ett svalare klimat få problem när de blir gamla och den globala uppvärmningen höjt temperaturen och gjort plötsliga värmeböljor vanligare. Joacim Rocklöv har sin slutsats klar.

– Förmodligen behöver vi studera det här lite noggrannare och eventuellt skaffa ett värmebölje-varningssystem som man har gjort i andra länder, säger Joacim Rocklöv.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista