Många väljer inte elleverantör

Bara drygt hälften av de svenska hushållen har aktivt valt elavtal, enligt Konsumenternas elrådgivningsbyrå. Och för de hushåll som inte gjort något val innebär det onödigt dyra elräkningar.

Anders Berndtsson är en av de elkunder som inte valt elavtal.

– Jag tycker man har fått får lite information om hur det är och inte kunnat sätta sig in i frågeställningarna överhuvudtaget.

Vad är det du saknar i informationen?

– Alternativen, möjligheten att hitta de billigaste lösningarna och det som är bra för konsumenten.

Anders Berndtsson är inte ensam. Fyrtio procent av landets elkunder har inte valt elavtal - trots att det har gått elva och ett halvt år sedan elmarknaden avreglerades och det blev möjligt för hushållen att fritt välja elleverantör.

Men merparten har ändå valt. En av dem som valt elavtal är Agneta Eliasson.

– Ja, det har jag gjort.

Varför det?

– För att se om jag tjänar något på det.

Har du gjort det?

– Jag vet inte, eftersom jag inte haft det så länge, så jag kan inte se effekterna, säger hon.

Ja, det val - ett fast elpris - som alltså Agneta Eliasson gjort brukar vara det som är det mest förmånliga. I alla fall var det så i fjol.

Men det går inte att säga att det alltid är bäst med fast. Det säger Bo Hesselfors, som är chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

– På elmarknaden ser det olika ut under olika perioder om vad som är förmånligast. Så det finns ingen enhetlig bild när det gäller alternativen, rörligt pris och fast pris. Men däremot så vågar man säga att det är bra att göra ett aktivt val, eftersom annars sätter företagen priset ensidigt, säger han.

Bo Hesselfors vill att elbolagen skärper sig och inför enklare begrepp och gör fakturorna mer begripliga för kunderna. Det skulle leda till att fler kunder gjorde aktiva val.

Men han efterlyser också åtgärder från regeringen och riksdag - som att ellagen görs tydligare.

– Man kallar ju elhandelsföretaget för elleverantör i ellagen. Det leder till att många kunder förväxlar det med närföretaget och på det viset blir man orolig för att byta elhandelsföretag.

– Man tror att det påverkar elkvalitén och att det ökar risken för avbrott, säger han.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista