Fords kurs steg på New York-börsen

Men Volvos ägare, biljätten Ford, tillhörde de företag som steg på New York-börsen. För första gången på två år visade Ford en överraskande vinst när man på torsdagen presenterade sin kvartalsrapport för andra kvartalet. Och frågan är hur det påverkar Volvo.

Ford överraskade de amerikanska börsanalytikerna när man på torsdagen kunde visa en kvartalsvinst på 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,2 miljarder kronor. Detta trots rekordförlusten på närmare 90 miljarder kronor förra året.

”Minska kostnaderna”
Vi är inte redo att kalla det här för en seger, sa dock Fords vd Alan Mulally när rapporten släpptes och varnade för förluster senare i år, främst på den nordamerikanska marknaden, eftersom mycket arbete återstår med att minska kostnaderna och stärka konkurrenskraften där.

När det gäller Volvo, sa Mulally att man nu gör en strategisk översyn av Volvo som förmodligen kommer att vara klar till årsskiftet. Innan det, kommer inga beslut om försäljning tror analytikerna idag, även om det kan tydas som att Volvo står på tur för en försäljning.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista