Ytterligare terrormisstänkt släppt

Ytterligare en av de personer som misstänkts för inblandning i de planerade terrorattackerna i Storbritannien i juni har släppts.

Det är en indisk läkare som greps i Australien. Enligt Australiens riksåklagare borde läkaren aldrig ha häktats.

– Enligt min åsikt har ett misstag begåtts och jag ska undersöka det. Min huvuduppgift var att utreda om anklagelserna mot den misstänkta hade någon substans, sa Australiens riksåklagare Damien Bugg på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Agerat vårdslöst
Riksåklagaren har sett över de bevis som fanns mot den 27-årige indiske läkare som greps i Australien den 2 juli. Han anklagades för att ha agerat vårdslöst när han gett ett simkort till en mobiltelefon till en släkting i Storbritannien, som var inblandad i terrorplanerna.

Enligt polisutredningen hittades simkortet i den brinnande bil som kördes in i flygplatsentrén i Glasgow. När bevisen granskades ytterligare visade det sig att simkortet i själva verket togs i beslag i en lägenhet i Liverpool.

Besviken
Australiens riksåklagare säger att han är besviken på att utredarna kunde göra ett sådant misstag. Den ansvarige polisen Mick Keelty accepterar åklagarens beslut, men säger samtidigt att polisen agerat professionellt och att han inte tänker be om ursäkt.

Efter de misslyckade försöken till terrorattacker i London och Glasgow i slutet av juni greps sammanlagt åtta personer. Alla hade koppling till sjukvården och det talades om en komplott bland läkare.

Men av dem som greps har bara tre formellt anklagats för brott. Resten har släppts utan att myndigheterna kunnat bevisa att de överhuvudtaget varit inblandade i planerna.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista