USA: 21 miljarder ska stärka gränserna

I USA har senaten med överväldigande majoritet beslutat att avsätta ytterligare 21 miljarder kronor för att stärka säkerheten längs gränserna.

Beslutet fattades efter att lagstiftarna tidigare den här månaden misslyckades med att anta en ny invandringslag.

21 miljarder
Med röstresultatet 89 mot 1 så beslutade senaten på torsdagen att öka budgeten för inrikes säkerhetsfrågor med 21 miljarder kronor.

Pengarna ska användas till att anställa fler gränsvakter, köpa fordon, kameror och bygga radiotorn. Allt för att hindra den ovälkomna strömmen av immigranterna som tar sig in i USA via den amerikansk-mexikanska gränsen, en 300 mil lång gräns.

Många illegala immigranter
Hur många det är som kommer den här vägen vet man inte, men en uppskattning från amerikanska myndigheter är att det kommer mellan 400 000 och 700 000 illegala immigranter till USA varje år och de allra flesta kommer just över gränsen från Mexiko.

En del av de extra pengarna som senaten beslutade om på torsdagen ska användas för att spåra illegala immigranter som håller sig undan utvisningsbeslut.

Bredare översyn
Efter omröstningen sa republikanerna att de här pengarna kan hjälpa till att lägga grunden för en bredare översyn av invandringen och de runt tolv miljoner människor som lever illegalt i USA i dag.

Men de illegala immigranterna är numera en stor och viktig del av USA:s ekonomi, bedömare anser att landet skulle stå inför enorma ekonomiska problem om de lågavlönade illegala invandrarna skulle försvinna.

Restauranger och jordbruk
Inte minst gäller det jordbruket där en rapport nyligen visade att nästan alla jordbruk i södra Kalifornien helt sköts av illegala invandrare. Ett annat område med många immigranter är restaurangbranschen.

Tidigare i veckan blev New Haven i Connecticut första amerikanska stad att utfärda id-kort även till illegala immigranter som ett led i att försöka ta reda på hur många de är och var de finns.

Nedröstad amnesti
President Bush har tidigare i år föreslagit att landets illegala invandrare skulle kunna få visum om de först kontrollerades av myndigheterna och sedan betalade böter. Vilket i praktiken skulle göra det för dyrt för de allra flesta, men det förslaget röstade ned av republikaner i senaten eftersom de var oroliga för att en amnesti skulle uppmuntra till ökad invandring.

President Bush har å sin sida tidigare hotat att lägga in sitt veto mot hela budgeten för inrikessäkerhet eftersom den blivit drygt 17 miljarder kronor högre än han avsett. Till det kommer nu alltså torsdagens beslut om ytterligare 21 miljarder kronor.

Ett beslut som alltså demokraterna och republikanerna i senaten är i stort sett eniga om.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista