Sekretess för tsunamiband i upp till 70 år

Riksdagens snabba beslut att all information på de 119 så kallade tsunamibanden ska omfattas av sekretess får nu kritik.

Ingvar Svensson sitter i konstitutionsutskottet för kristdemokraterna och han är kritisk till att beslutet att ändra sekretesslagen togs så snabbt.

– Det är väldigt olyckligt när det gäller sådana viktiga principer som berör yttrandefrihetslagstiftningen. Trots att vi tillhör regeringsalliansen så tycker jag kanske att man borde ha funderat på det här långt tidigare än när kommissionens rapport dök upp, säger han.

70 års sekretess
Det var bara dagar efter att katastrofkommissionen redovisat sina slutsatser av informationen på de backuppband med datatrafik som hittades i regeringskansliets källare som konstitutionsutskottet, på uppdrag av partiledarna, tog initiativ till en lagändring innebärande att all information på banden , även den som klassas som allmän handling, ska omfattas av sekretess i upp till 70 år.

Dagen efter klubbade riksdagen beslutet, det gick så fort att saken aldrig ens bereddes.

– Man sekretessbelägger för att inte öppna för en total kartläggning av hur man arbetar inom regeringskansliet. Det vore olämpligt av säkerhetsskäl att ha det helt blottlagt, det vill man inte ha, säger justitieminister Beatrice Ask.

Backuppmaterial
Eftersom det handlar om backuppmaterial ska det enligt justitieministern gå lika bra att få ta del av materialet som är allmän handling på annat sätt, men det är ett resonemang som offentlighetsexperten Anders R Olsson underkänner.

– Det faktum att den här kommissionen behövde titta på det här materialet bevisar ju att den intressanta informationen inte fanns någonstans, utan den gömdes just i den här databasen, säger han.

Lagen gäller fram till årsskiftet, men tanken är att den ska förlängas under hösten. Enligt Per Bill, vice ordförande i konstitutionsutskottet, har man där inte diskuterat om det kan finnas material på banden som borde vara offentliga och inte går att få fram någon annanstans. Det måste nu utredas, menar han.

– Det är ett frågetecken som vi har god möjlighet att utröna under det arbete som kommer här i höst när den riktiga lagen ska stiftas.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista