Lars Nyberg ny vd för Telia Sonera

Telia Soneras nya vd blir Lars Nyberg. I juni fick förre vd:n Anders Igel lämna bolaget. Drygt en månad senare har styrelsen alltså utsett hans efterträdare, Lars Nyberg.

Så här svarar han på frågan om vilken som är den största utmaningen i sitt nya uppdrag.

– Det finns flera utmaningar och flera möjligheter, säger Lars Nyberg.

– Den största utmaningen tror jag ändå är att prioritera de resurser vi har, och samtidigt se till att vi har tillräckligt mycket resurser på de prioriterade områdena, så att vi får maximal effekt på marknaden. Samtidigt måste man komma ihåg att den totala kostnaden kan inte vara högre än våra konkurrenters i den här typen av business.

Planen var att ta det lite lugnt nu?

– Så blir det ju inte, nu blir det full fart igen. Det känns skönt, kul.

Och så här motiverar Telia Soneras styrelseordförande, Tom von Weyman valet av ny vd.

– Vi ville ha en stark person, en person med drive, en lagspelare och en visionär. Lars Nyberg har alla de här egenskaperna, säger Tom von Weyman.

Vad har du för förväntningar på den nye vd:n?

– Vi förväntar oss att han rätt fort skapar en ny stämning i organisationen. Och så vill vi naturligtvis se resultat. Vi förväntar oss att Lars Nyberg ska öka börskurserna och på den vägen skapar ägarvärde, säger Tom von Weyman.

Lars Nyberg, som just nu sitter med i flera styrelser, tillträder 3 september, och kommer få samma lön som Anders Igel, ungefär 7,5 miljoner kronor om året.

Lars Nyberg har tidigare haft flera ledande poster på Philips. I mitten av 1990-talet fick han ta över det krisdrabbade amerikanska företaget National Cash Register, som han lyckades vända till ett lönsamt bolag.

Även från telekombranschen
Lars Nyberg har även erfarenhet från telekombranschen. Bland annat har han jobbat för det stora amerikanska telekombolaget AT and T.

Även fackförbundet SEKO ställer sig bakom den nya vd:n, säger deras representant Elof Isaksson.

– Efter de träffar som jag har haft med honom, har jag kommit fram till att det känns som om jag kan tro på honom, säger Elof Isaksson.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista