Kostråd granskas ur miljösynpunkt

Livsmedelsverkets kostråd ska anpassas till matens miljö- och klimatpåverkan. De nya rekommendationerna kan börja gälla redan i början av nästa år.

Det är just nötköttet som är den största miljöboven bland våra vanliga livsmedel. Men trots det äter vi mer kött än någonsin. Sedan början av 90-talet har vi ökat vår köttkonsumtion med över 16 kg per person och år, enligt Jordbruksverket.

Nötkött miljöboven
Idag äter vi över 43 kg kött per person och år. Och det är just nötkött som står för den största delen utsläpp av växthusgaser när det gäller kött. 

En ny studie från forskare i Japan visar att produktionen av ett kilo nötkött skadar planeten lika mycket som en tre timmar lång bilfärd. Och då är inte transporterna av köttet medräknade.

Metangas
Att ta fram foder åt korna kräver mycket energi men allra störst utsläpp står djurens pruttar för eftersom de innehåller den starka växthusgasen metangas.

Och när det gäller den sortens utsläpp som alltså påverkar klimatet så spelar det ingen roll om köttet är kravmärkt eller ej. Det menar Annika Carlsson som forskar på människans klimatpåverkan vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Metanutsläpp från idisslare om man tittar på nötkött är så dominerande och det sker ju även om det är ekologiskt, säger Annika Carlsson.

Men vilket kött är det klimatvänligaste?

– Det är från djur som inte släpper ut metan och då är det djur som kyckling till exempel. Dom släpper inte ut nästan någon metan överhuvudtaget och sen är de också effektiva foderomvandlare. Fisk kan man också säga att det kan vara effektivt men där måste man fiska väldigt mycket först för att fiska upp foderfisk.  

Kostråd ses över
Och nu har alltså livsmedelsverket beslutat att de ska se över sina kostråd efter hur maten påverkar miljön och klimatet.

– Eftersom vi vet att maten bidrar till miljöförstöringen, det vi äter bidrar och då är det ju viktigt att vi även ger råd om hur man kan äta för att påverka miljön så lite som möjligt, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

Och när det gäller just kött så tycker Ulrika Karlsson som är och handlar mat i en konsumbutik i Växjö, att det kan vara bra med lite tydliga råd.

– Det händer ju så mycket på vägen innan det hamnar här i köttdisken men jag funderar nog rätt så mycket på att köpa både kött och ägg som är från närproducerat för det känns lite schystare, säger Ulrika Karlsson.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista