Oro på börsen skapar stora svängningar

Efter den kraftiga nedgången med drygt tre procent på Stockholmsbörsen på torsdagen, har kurserna vänt upp under fredagsförmiddagen. Utvecklingen i Stockholm följer samma mönster som de ledande internationella börserna.

Att det svänger så mycket kan förklaras med att många aktieplacerare oroar sig för att toppen på börsuppgången nu är nådd, säger Anders Haskel, chef för HQ Banks kontor i Malmö.

– Möjligen befinner vi oss i ett skede där företagsvinsterna är på rekordhöga nivåer. Avvikelser åt det negativa hållet får i ett sådant läge ganska stora effekter. Vi har ju också bakom oss flera år av stark börsutveckling, egentligen ända sedan 2002, 2003, och det finns en osäkerhet vart ekonomin i framförallt USA är på väg, och det skapar en osäkerhet, säger Anders Haskel.

Kurser faller trots goda rapporter
Trots att många av de svenska börsbolagen de senaste dagarna kommit med kvartalsrapporter som visat på kraftiga vinstökningar har bolagens aktiekurser fallit.

Lastbilstillverkaren Scania är ett exempel på hur marknadens upptrissade förväntningar pressat ner börskursen. Trots en stark rapport föll Scania med hela 11,6 procent på torsdagen.

Men i dag på förmiddagen har kurserna på Stockholmsbörsen alltså vänt upp igen. Enligt Anders Haskel handlar det om en rekyl.

– Idag tror jag att det handlar om att långsiktiga placerare säger att en del aktier har blivit billigare efter den senaste veckans nedgång.

Vad ska då till för att börsuppgången ska fortsätta?

– Att företagen fortsätter att leverera starka resultat och höga vinster, men också att en del av den osäkerhet som vi ser i USA avtar, och att ränteuppgången stabiliserar sig, säger Anders Haskel.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista