Försenade vapen skapar problem i Irak

Den irakiska armen har bara fått en tredjedel av de vapen och utrustning som Pentagon har lovat att leverera. De irakiska trupperna blir kanonmat, säger Iraks ambassadör i USA Samir Sumaidaie till pressen.

– Vi har väntat och väntat, vi har beställt utrustning från USA och är redo att betala för den, och vi förstår inte varför det går så långsamt att få utrustning till våra trupper, sa den irakiske ambassadören i USA Samir Sumaidaie på en pressträff.

Pentagon bekräftar att nästan två tredjedelar av den utrustning man lovat leverera till den irakiska armen ännu inte kommit iväg.

Det handlar om ammunition och fordon, till exempel om pansarbilar för persontransporter.

Även amerikaner saknar utrustning
Det är byråkrati som gör att beställningarna tar tid, säger Pentagon, men enligt andra källor beror det också på att aven de amerikanska trupperna saknar utrustning, och att deras behov går före.

Det är inte något nytt problem. Ända sedan de irakiska säkerhetsstyrkorna började byggas upp har frustrerade militärer klagat på att det saknats till exempel kroppsskydd, skottsäkra västar och pansarbilar, och att de irakiska soldaterna utsatts för risker i onödan.

Över tusen dödade
Många av attentaten i Irak har varit direkt riktade mot polisen och den irakiska armen. I år har fler än 1 300 irakiska polismän och militärer dödats i Irak.

Det finns en stor frustration inom den irakiska regeringen, säger ambassadören Samir Sumaidaie.

Pentagon säger att de gör allt vad de kan för att leverera vapen och utrustning, men att problemet inte kommer att få någon snabb lösning.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista