Protester mot avvisningar till Afghanistan

Ett par hundra afghaner har på fredagen demonstrerat utanför Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping. Demonstrationen var en protest mot Migrationsöverdomstolens beslut att afghanska asylsökande kan skickas tillbaka till delar av Afghanistan som anses säkra.

Elias Selimiar är en av drygt 800 asylsökande som kan tvingas lämna Sverige.

– Jag har fått ett beslut, jag måste skriva under att jag ska tillbaka till Afghanistan, men jag vill inte det, säger Elias Selimiar.

Demonstrationen på fredagen var starten på en protestmarsch som skall gå från Norrköping via Nyköping och Södertälje till Stockholm.

I början av sommaren beslutade Migrationsverket att avvisa en afghansk man till Kabul. Mannen hade precis som 400 andra asylsökande afghaner tillfälligt uppehållstillstånd.

Men när han sökte uppehållstillstånd på nytt ansåg inte Migrationsverket att det fanns några skäl till att förnya hans tillstånd.

Säkerheten har försämrats
Verket anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats under det senaste året och att attentat blivit vanligare i stora delar av landet.

Trots det beslutar verket att avslå mannens asylansökan. Orsaken är ett vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen angående en asylsökande man från Irak. Han fick avslag med motiveringen att det inte rådde väpnad konflikt i Irak.

Nu anser Migrationsverket det beslutet kan gälla fler länder därför kan även asylsökande från Afghanistan skickas till sitt hemland.

– Vi bedömer att det går att återvända till Afghanistan idag, säger Inger Lagerström, informatör på Migrationsverket.

Till alla delar?

– Vi gör också en individuell prövning av varje enskilt ärende, så om någon har ett individuellt skäl så tittar vi särskilt på det och prövar efter det.

SR Östergötland, Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista