Gorbatjov: "Tid för dialog med britterna"

På fredagen höll den siste ledaren för Sovjetunionen, Michail Gorbatjov, en välbesökt presskonferens i Moskva för att tala om Rysslands relation till omvärlden. I stället för dagsaktuella politiska frågor kom presskonferensen att till stora delar handla om Sovjetunionens sammanbrott.

– Jag skulle kunna be er hålla käften, det vore det kortaste och mest lämpliga svaret, sa Michail Gorbatjov när en nationalistisk parlamentsledamot reste sig och började anklaga den siste Sovjetledaren för att ha förstört det storslagna imperiet.

Nya utmaningar
Då hade det bara gått fem minuter av presskonferensen med rubriken ”Ryssland och världen - nya utmaningar”.

Den i dag 76-årige Gorbatjov fick istället ägna mycket tid åt att försvara sina beslut i Sovjetunionens slutskede.

– Under kalla kriget var vi alla förlorare, också USA, sa han.

– När kalla kriget tog slut blev vi alla vinnare, sa Michail Gorbatjov under den en och en halv timme långa presskonferensen.

USA-kritik
Gorbatjov kritiserade USA:s agerande internationellt i dag och talade uppskattande om den sittande ryske presidenten Vladimir Putin. Bland annat menade Gorbatjov att det diplomatiska bråket med Storbritannien skötts på rätt sätt.

– Fast nu får det räcka, nu är dags för en dialog med britterna, sa han.

Politiskt projekt
Han efterlyste också en socialdemokratisk rörelse i Ryssland, ett politiskt projekt som förenar den sociala tryggheten från sovjettiden med dagens kapitalistiska samhälle.

På frågan från en utländsk journalist om han tänker delta i nästa års presidentval svarade Gorbatjov ”absolut”.

– Jag kommer definitivt att medverka i presidentvalet, som väljare, sa Michail Gorbatjov i slutet av dagens presskonferens.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista