Minderåriga prostituerar sig via nätet

Polisen i Stockholm har hittat flera 16-åringar, eller ännu yngre, som prostituerar sig via internet. Eftersom annonserna ligger på nätet kan man inte alltid veta vem som ligger bakom dem, och flickorna kan finnas i hela landet.

Bara i Stockholm finns mellan 90 och 100 nätprostituerade tillgängliga varje dag. Polisen har vid flera tillfällen stött på flickor som är 16 år eller ännu yngre. Men man vet inte hur många som är minderåriga.

– Det vi vet från våra utredningar är ju att tjejer har varit under 18 år men har sagt att de varit äldre, säger Jonas Trolle på Stockholmspolisen.

Försiktiga med åldern
– Det är ju för att de hallickar, de gärningsmän bakom de här flickorna är väldigt, väldigt försiktiga att marknadsföra att de har kvinnor som är under 18 år, eftersom det då per automatik är så att man döms för människohandel.

Även om det är bilder på tjejerna och ibland mobilnummer, så är det oftast en hallick som står bakom.

Strängare lagstiftning
Lagen om människohandel är strängare än lagen om koppleri vilket gör att man är försiktig med att säga tjejernas riktiga ålder. Hur mycket pengar man kan tjäna är upp till hallicken.

– Jag har exempel på där kvinnorna inte har fått behålla någonting, där det är rent slaveri alltså, säger Jonas Trolle.

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista