"Storbolag smiter från svensk skatt"

Uppdaterad 12:30
Internationella storföretag smiter från skatten i Sverige genom så kallade transferpriser, alltså prissättningen mellan bolagens olika dotterbolag. Det hävdar dagens sommarvärd i P1, Peter Rost, som tidigare var marknadschef på läkemedelsföretagen Pharmacia, Pfizer och Wyath i USA.

– Vad de gör är att de kontinuerligt kollar försäljningen i till exempel Sverige och kostnaderna och sedan ser de till att sätta transferpriserna precis så höga så att de visar ingen vinst eller nästan ingen vinst i Sverige.

– Det betyder att de inte blir skattskyldiga i Sverige utan hela vinsten transfereras över till de landet som säljer de här varorna, ofta inom läkemedelsindustrin Irland eller Puerto Rico. Det finns många andra skatteparadis som företagen använder för det här, säger Peter Rost.

Riktlinjer följs inte
Det finns OECD-riktlinjer som säger att bolagen ska sätta priset som om man var två helt skilda företag. Men i praktiken görs alltså inte detta enligt Peter Rost, som under flera år varit marknadschef för Pharmacia och Pfizer i USA och under några år ansvarig även för Wyaths Sverigemarknad.

Istället har bolagen två separata bokföringar, en för skattemyndigheten och en för den interna redovisningen. Den är det väldig få som vet om och har tillgång till.

– De siffrorna känner vanligtvis bara vd:n och finanschefen till, och inga andra på företaget. Just genom att det här är känsligt så får inte ens produktchefer och övriga reda på vad de riktiga priserna är.

Mister stora skatteintäkter
Användandet av transferpriser betyder också enligt Peter Rost att när stora svenska företag säljs ut så finns inte längre något intresse av att ta hem vinsterna till Sverige eftersom företagen inte vill betala den svenska skatten.

Sverige mister alltså inte bara inflytande utan också stora skatteintäkter vid utförsäljningar. Nu tycker Peter Rost att det är dags att det svenska regelverket skärps och att den svenska skattemyndigheten fokuserar på storföretagen, även om det är svårt.

– Självklart är det mycket lättare för skattemyndigheten att jaga enskilda löntagare för då vet de precis vad de har fått och det är lätt att jaga deras kvitton. Men det är småpengar det handlar om i sammanhanget. När det gäller de stora företagen så är det en mycket mer komplex situation med hundratusentals varunummer ofta och olika priser som ändras kanske varje vecka.

– I slutändan dock om skatteverket gör något så enkelt som att titta på vinsterna på moderföretaget och vinsterna i Sverige och om de skiljer sig väldigt mycket så kan man fråga sig vart försvann vinsterna i Sverige, säger Peter Rost.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista