SVT länkade till uppmaning om stöld och droganvändning

I samband med en ny dramaserie på Sveriges Television har seriens hemsida länkat till en annan hemsida där snatteri och droganvändande kan vara okej.

Christian Wikander är programchef på SVT drama Göteborg som ligger bakom serien, och han säger att man begått ett misstag.

– Vi ska inte på något sätt vara länkade eller driva projekt som hör ihop med den här typen av länkar eller uppmaningar, absolut inte. Det är både fel och ett misstag, säger Christian Wikander.

Deltagardrama
Sveriges Televisions nya dramaserie för hösten, Sanningen om Marika, är enligt Christian Wikander ett deltagardrama. Tanken är att tittarna likt ett rollspel ska vara med aktivt i historien via nätet och i verkligheten.

För att locka till sig folk till spelet har SVT tillsammans med ett företag skapat en hemsida som uppmanar till att hjälpa rollkaraktärerna. Men samtidigt råds man att inte göra det på ett alltför kontroversiellt sätt utan enligt sidan ska man beakta några paragrafer gällande moral.

”Snatteri ger resultat”
Här går det att läsa följande: Pengar är ett säkert kort att tillförskaffa sig mat och vatten på. Med det vill vi inte säga att pengar är det enda sättet. Containrar, rövarrundor, pallning och snatteri ger också resultat. Christian Wikander håller med om att det låter som en uppmaning till stölder.

– Ja, så skulle jag också uppfatta det, och det ska ju inte det här spelet uppmana till, säger Christian Wikander.

Länkarna plockades bort
I en annan paragraf går det att läsa att drog er inte alltid behöver innebära ett beroende. Drygt en timme efter att Ekot samtalat med Christian Wikander om hemsidan är länkarna bortplockade.

Kristoffer Sandberg, VD på byrån P som ligger bakom hemsidan, säger att de nu ser över länkarna eftersom det är viktigt för dem att ha ett väl fungerande samarbete med SVT. Men länken till paragraferna om snatteri och droganvändning hade ett syfte.

– Det är det som är hela poängen. Att låta folka få möta en värld som inte är helt konventionsbunden och förhålla sig till det. Det handlar egentligen om källkritik. Hela projektet handlar om källkritik till sin egen vardag, inte bara till internet.

– Det är ju alldeles ypperligt bra att sådana här länkar finns med. Men syftet är inte nödvändigtvis att man blint ska stirra på dem och tro att det som står där är det som är det viktiga utan snarare att kunna förhålla sig till vad som står där, säger Kristoffer Sandberg. 

På SVT ser man allvarligare på uppgifterna om snatteri och droganvändning och drygt en timme efter att Ekot samtalat med Christian Wikander om hemsidan är länkarna bortplockade.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista