EU ska registrera alla visumansökningar

EU håller nu på att sjösätta ett gigantiskt datasystem för registrering av människor. ”Visa Information System” heter det, och ska innehålla uppgifter om alla som någon gång har sökt visum till ett EU-land.

Miljöpartiets Mehmet Kaplan är kritisk till det nya systemet.

– Vi vet att i en del länder i EU idag så finns det rätt så mycket läckor och jag bävar för den situation då obehöriga kommer att komma åt informationen. Det är något som tar bort hela grunden för den rättssäkerhet som vi eftersträvar, säger Mehmet Kaplan.

Datasystemet Visa information system ska börja införas någon gång i höst är det tänkt. Alla som söker visum till nåt EU-land ska lämna foto- och fingeravtryck av samtliga tio fingrar till vad som kan bli världens största databas med biometrisk information, alltså information som hör till kroppen.

”Ofantligt många”
Även datainspektionens Leif Stenström tror att det är risk för att den information som ska vara hemlig för de flesta, kommer att sippra ut.

– Ja, det är ju så ofantligt många ställen. Det kommer att vara tusentals personer i tusentals olika miljöer där man ska mata in de här uppgifterna. Fel kommer det ju alltid att bli på ett eller annat sätt, säger Leif Stenström.

Visumshopping
Tanken med databasen är att stoppa visumshopping, att den som nekas visum till ett EU-land, kastar sina handlingar och söker i ett annat land. Man misstänker att många gör så i dag. En av risker som finns är identitetsstöld.

– Antag att jag lyckas koppla mina fingertryck till dina personuppgifter, då kommer du att få problem att bevisa att du är du så småningom, säger Leif Stenström.

Regler kring tillgång
När förslaget kom från EU så var Sverige och fyra andra länders riksdagar tveksamma och efter bland andra Sveriges protester så har man infört regler om hur man ska få tillgång till informationen i den här databasen.

Förutom vid visumansökningar, så är det om det är nödvändigt för att förebygga, upptäcka eller utreda terroristbrott eller andra grova brott. En formulering som Eu-nämndens majoritet i Sverige godkänner, men miljöpartiets Mehmet Kaplan var en som var emot.

– Man borde ha sett över det en gång till, idén är god men vi får inte dom garantier som ett sånt här omfattande system faktiskt borde ha med sig, säger Mehmet Kaplan.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista