Militant gruvstrejk skapar oro i Chile

En strejk som pågått i en månad gör att världens största kopparproducent, Chiles statliga Codelco, förlorar 65 miljoner kronor per dag. Nu har strejken dessutom börjat få obehagliga politiska effekter.

”Samma söndra och härska stil som Pinochetdiktaturen tillämpade”. Med de hårda orden fördömer nio kongressledamöter från regeringskoalitionen, La Concertación, sättet som regeringen behandlat de strejkande.

Till saken hör att det inte är de fast anställda på det statliga gruvbolaget Codelco som strejkar utan arbetare på olika serviceföretag som i sin tur säljer sina tjänster till gruvjätten.
Lönerna för de anställda i serviceföretagen ligger långt under de fast anställdas löner, även i de fall det rör sig om samma arbetsuppgifter. Vad strejken handlar om är att minska det gapet.

Många miljarder kronor
Det är ingen ny kamp, men i år har den fått en extra impuls av de höga kopparpriserna som gjort att Codelco idag har ett sparkapital som är större än någon kunnat drömma om. Många miljarder kronor, som inte bara de strejkande tycker kan användas på bättre sätt än att ligga i fonder för att dämpa framtida kriser.

Att de fast anställda, i sina förhandlingar, lyckades driva igenom både kraftiga löneökningar och ordentliga bonustillägg - utan att behöva ta till strejkvapnet - har knappast minskat upplevelsen av orättvisa.

De kritiska kongressledamöterna menar att Codelcos ledning med regeringens goda minne medvetet ställt de olika arbetargrupperna mot varandra.

Strejken har försvagats
De senaste dagarna har strejken försvagats något. Av de ursprungligen 28 000 strejkande har nu 18 000 gått med på företagets erbjudande.

Men de 10 000 som fortfarande strejkar använder militantare metoder än man sett på mycket länge i Chile. Flera dussin bussar har bränts, barrikader hindrar de fast anställda att ta sig till gruvorna och häromdagen förstördes rälsen så att ett långt lasttåg spårade ur.

President Michelle Bachelet har vädjat till både företagets ledning - som hon ju själv har tillsatt - och till de strejkande, men vad som oroar henne mest är att strejken nu ska splittra regeringskoalitionen så att hon inte längre kan räkna med egen majoritet i kongressen, trots att partierna som stödjer henne är i majoritet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista