Svenskarnas resande fortsätter att öka

Vi reser allt mer. Tåg, flyg och båt trafiken ökar under det första halvåret. Och tendensen fortsätter i sommar.

Från januari till juni pekar antalet flygresor i och ut från Sverige uppåt med över 3 procent, jämfört med samma tid förra året.

Totalt har över två och en halv miljon flygresor gjorts under den här perioden. Flygresorna har ökat även i sommar, inte minst på Bromma flygplats.

– Resebehovet verkar ha ökat och i princip kan man säga att Bromma är mer eller mindre fullt, säger Jan Jan Lindqvist, informationschef på Bromma flygplats.

Fulla avgångar
Även tågresandet ökar i Sverige. På SJ säger man att bokningarna på exempelvis sträckan Malmö-Stockholm har ökat med hela 20 procent i juli i år. Många avgångar på södra stambanan är nu helt fulla.

Men främst är det resor från Sverige till utlandet som ökar. På SJ har försäljningen av interrailkort nästan fördubblats hittills i år. Färjebolaget Stena Line har sålt fyra procent fler biljetter. Speciellt ökar båtresorna till Polen och Tyskland.

Nästan 615 000 fordon använde Öresundsbron i juni i år. Det är 13 procent mer än i juni förra året. Ökningen håller i sig även nu i juli.

Flera orsaker
Fast det är inte bara det dåliga vädret som får folk att resa utomlands, säger Hans Remvig på konsult företaget Resurs, där man samlar in fakta om resandet i och till och från Sverige.

– Vi har ju då både första, andra och tredjegenerationens invandrare som åker hem till sina hemländer eller har släktingar som kommer hit.

Varför ökar resandet just i år?

– Framförallt är det ju det att vi har bättre tider och då har vi mer pengar i vår plånbok, säger Hans Remvig.

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista