Aktivist tvångsvårdas på mentalsjukhus

En aktivist i den nordryska staden Murmansk tvångsvårdas på mentalsjukhus, där hon togs in efter att hon protesterat mot elchockbehandling av unga mentalpatienter.

Enligt ett beslut i en domstol i Murmansk måste Larisa Arap tvångsvårdas och hon ska nu förflyttas till ett mentalsjukhus i en annan region på Kolahalvön.

Representanter för oppositionsgrupper i Murmansk säger att Larisa Arap är helt frisk och att tvångsinskrivningen är en hämnd från lokala myndigheter för Araps politiska aktiviteter. 

Skrev kritisk artikel
Det var i juni i år som Larisa Arap skrev en artikel med rubriken ”Dårhuset”. Den publicerades i en oppositionstidning i Murmansk och väckte stor uppmärksamhet i staden för sina uppgifter om elchockbehandling av unga mentalpatienter på ett lokalt sjukhus.

För några veckor sedan besökte Arap i ett privat ärende ett sjukhus i Murmansk. När läkarna fick veta vem hon var kallade de på polisen som förde henne till mentalsjukhus där Larisa Arap sattes under tvångsmedicinering.

Flyttas till avdelning för kroniskt sjuka
När Arap nu ska förflyttas till ett sjukhus i staden Apatity är det till en avdelning för kroniskt psykiskt sjuka. Larisa Arap har inlett en hungerstrejk i protest mot domen.

Under 70- och 80-talet var tvångsinskrivning på mentalsjukhus en vanlig form av bestraffning mot oliktänkande. Men metoden har ibland använts av ryska myndigheter också under de senaste tio åren. Det säger Jurij Sovenko, ordförande i Rysslands oberoende psykiatriförbund, i en kommentar idag till den radiostationen Echo Moskvy.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista