Socialt utsatta mer olycksdrabbade

Uppdaterad 16:45
Det är fler människor från socialt utsatta grupper som dör i brand- och drunkningsolyckor än andra. Det visar en rapport från Räddningsverket.

Det handlar om arbetslösa, ensamstående och missbrukare och statistiken bekräftar nu det som personalen inom räddningstjänsten länge har sett i sitt arbete.

– Det är inte förvånande för det speglar den verklighet som vi ser många gånger. Det är ofta bränder hos företrädelsevis äldre män med missbruksbakgrund och oordnade sociala förhållanden. Det är där vi ser bränderna, säger Anders Palm, brandingenjör i Stockholms brandförsvar.

Svart på vitt
Räddningsverket har studerat drygt 1 000 bränder under en tioårsperiod. Och att det först och främst är äldre, sjuka och missbrukare som drabbas har man nu svart på vitt på.

Är du dessutom ensamstående, arbetslös eller har kortare utbildning, löper du större risk att skadas i bränder.

Rapporten har även tittat på drunkningar och mönstret där är ungefär detsamma, det är personer som är socialt utsatta som råkar mest illa ut.

Slutsatsen som utredaren Jan Schyllander drar, är att räddningstjänsterna inte kan nöja sig med att släcka bränder och rycka ut vid olyckor utan man måste ta mer hänsyn till sociala faktorer i framtiden.

Arjeplog
Förebyggande arbete alltså, en kommun som har jobbat åt det hållet är Arjeplog, som har blivit utsedd till ”säker och trygg kommun” av Världshälsoorganisationen, WHO.

– För något år sen hade vi en dödsbrand i en av våra kommunala bostadshus och då insåg vi att trots en ”drive” tidigare då vi delade ut brandvarnare så hade inte alla så nu har sett till att kommunala lägenheter utrustas med brandvarnare, säger kommunalrådet Bengt- Urban Fransson.

Förebygga självmord
Man har också haft ett försök med att förebygga självmord, genom att få fatt i ungdomar som mår psykiskt dåligt.

Bengt- Urban Fransson är inte rädd för att man ska klampa in för mycket på den personliga integriteten.

– Gör man det på rätt sätt och samma typ av insatser till hela befolkningen men också ser till att det kombineras med en uppsökande verksamhet så behöver inte det här kännas som ett intrång i den personliga integriteten utan som ett stöd i ens vardag, säger Bengt- Urban Fransson

På Stockholms brandförsvar har man också påbörjat ett arbete inriktat på sociala faktorer.

– Nya lagen om skydd mot olyckor säger att det ska bedrivas olycksutredningsarbete och det har vi kommit igång med på brandkåren. Sen ska det kopplas tillbaka till samhället, säger Stefan Flood, överbrandmästare i Stockholms brandförsvar.

Hemtjänsten
Räddningsverkets rapport nämner inga konkreta förslag men brandingenjör Anders Palm har tankar om hur man skulle kunna gå till väga.

– Jo, vi skulle ju som sagt kunna ha bättre samarbete med hemtjänst, hemvårdare, bättre kontakt med den civila delen, säger Anders Palm.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista