Nederlag väntar Abe i Japanval

Inför söndagens överhusval i Japan, pekar det mesta mot en ordentlig förlust för den skandaltyngda regeringskoalitionen.
Många bedömare tror nu att premiärminister Shinzo Abe får svårt att sitta kvar efter valet.

– Jag tror att han måste avgå, åtminstone kommer det att krävas även från hans eget parti. Det beror på hur stor förlusten blir, säger Lee Jo Woang, professor vid Rickiuniversitetet i Tokyo.

Det handlar inte om att vinna eller förlora för den japanske premiärministern, enligt Lee Jo Woang, professor vid Rikkyouniversitetet i Tokyo. Frågan är snarare om förlusten blir stor -  eller om den blir förödande.

Förlorat hälften av väljarstödet
Shinzo Abe efterträdde en mycket populär premiärminister och partiledare för LDP, det liberala demokratiska partiet. Men på bara ett drygt halvår har han förlorat hälften av väljarstödet och får opinionsundersökningarna rätt, så kan han tvingas att avgå efter valet - trots att han formellt sett inte är tvungen till det vid ett överhusval. Men pressen från det egna partiet väntas bli för stor.

Efter en rad ekonomiska skandaler under våren, där tre ministrar fått avgå och en begått självmord, så har Shinzo Abe tappat mark. Hans oväntat konservativa och nationalistiska politik har också stött bort väljare. Till exempel har han infört patriotism på skolschemat, något som betraktats som tabu i landet ända sedan andra världskriget.

Tappat kontakten med väljare
Enligt professor Lee Djong Wan har en del väljare visserligen uppskattat att Abe varit tuff i tonen mot grannländer men många tycker också att premiärministern tappat kontakten med vanliga väljare, och ägnar mer tid åt ideologi än åt problemen med arbetslöshet och ökande ekonomiska klyftor.

Lee Djong Wan tror att en förlust av majoriteten i överhuset skulle göra regeringen så lamslagen att politiskt kaos hotar. Han anser att det i så fall borde utlysas nyval. Och blir det så kan det bli maktskifte i Japan redan i år eller nästa år.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista