Migrationsverket och Röda korset kritiska till nya regler för kvotflyktingar

Migrationsverket och Röda korset kritiserar regeringen för att det blivit svårare för kvotflyktingar att ta hit sina familjer. Kvotflyktingar är flyktingar som anses ha så starka skäl att fly att de bjuds in till Sverige.

Tidigare har även deras familjemedlemmar som blivit kvar i landet kunnat komma in som kvotflyktingar men det kan de inte enligt de nya reglerna. I år beräknas Sverige ta emot
1 900 kvotflyktingar, som söks upp till exempel i flyktingläger och som slipper asylprövning i Sverige.

Återförening försvåras
Enligt Ruben Ahlvin, avdelningsdirektör och kvotflyktingsamordnare på Migrationsverket har ändringarna gjort det svårare för familjer att återförenas.

– Ja det är ju ändringar som faktiskt i de enskilda fallen kan innebära att det blir svårare för familjer att återförenas.

Vilka är det som drabbas värst?

– Det är naturligtvis de som inte själva kan söka sig till ambassad och söka tillstånd i Sverige på anknytning på det vanliga sättet utan där UNHCR och vi bedömer att en familjeåterförening är naturligtvis det bästa.

– De kan nu alltså inte kvalificera sig eftersom de inte uppfyller de här skyddskraven som regeringen ar ställt, säger Ruben Ahlvin.

Skyddslösa
Kvotflyktingars familjer blir ofta skyddslösa när en i familjen lyfts ut ur landet på grund av politisk förföljelse. Inte sällan handlar det om minderåriga barn eller unga kvinnor som riskerar att utsättas för sexuellt våld när de blir ensamma kvar. Dessa grupper har också ofta svårt att ta sig till en svensk ambassad om det inte finns någon i landet.

Migrationsverket har försökt uppmärksamma regeringen på konsekvenserna och bett att få inkludera anhöriga som inte har möjlighet att vända sig till svenska ambassader, men de fick avslag. Från regeringen har ingen velat kommentera den här frågan när Sveriges Radio sökt dem.

Röda korset kritiskt
Även Röda korset är kritiskt till ändringarna. Enligt Ewa Jonsson, flyktingkonsulent på Röda korset, drabbas även de familjemedlemmar som finns i Sverige hårt av de nya reglerna.

– Jag har träffat väldigt många som har som enda fokus den familjemedlem eller anhörig som är kvar. Man orkar inte med tillvaron, det är väldigt mycket konsumtion av sjukvård för att man mår dåligt. Man har väldigt svårt att ta till sig undervisning på SFI, svenska för invandrare.

– Man kommer till oss och ber att vi ska kontakta UNHCR på plats, vädja till Migrationsverket. Det är det som hela livet här handlar om och man har inte tillräcklig med kraft och ork att ta itu med sitt liv i Sverige, säger Ewa Jonsson.

Elin Jönsson
elin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista