Ligor hotar då Schengen utvidgas

Fler kriminella ligor kan komma att ta sig in i Sverige när Schengensamarbetet vid årsskiftet utvidgas befarar polisen. Samarbetet innebär att fordon bara kontrolleras om det finns misstankar om smuggelgods.

Marie Toborg jobbar på gränspolisen i Frihamnnen i Stockholm och kontrollerar bilar som ska åka med färjan till Lettland.

– Dem vi letade efter kom nu fullastade så vi får se.

Ni har spaning på dem alltså?

– Nej vi har inte haft spaning men vi visste om att de skulle komma.

Rörlig grupp
Marie Toborg och hennes kollegor vid gränspolisen jobbar på en rörlig kontrollgrupp, den första i sitt slag i Sverige. Tanken är att de ska åka runt och kolla sådant som man har fått tips om, eller personer som man vet finns i register.

Det krävs en grundad anledning för att kontrollera någon. Detta är vad gränspolisen i Stockholm ska satsa på när de fasta gränskontrollerna i Frihamnen, Kapellskär, och Nynäshamn försvinner.

Misstänkt bil
Den misstänkta lastbilen i det här fallet är från Lettland och polisen beordrar att luckan ska öppnas. Inne i lastbilen finns det massor av bildäck. Inga fälgar, utan bara ytterdäck, som är staplade upp till taket i lastbilen.

Kanske finns det något annat längst in men efter en halvtimmes registerkontroll och diskussioner, så får lastbilen ändå åka. Marie Toborg ser aningen besviken ut.

– Jo men det känns okej, man måste ju bestämma sig för om man ska gå igenom det eller inte.

Hade du helst velat kolla vad som fanns där inne?

– Ja vill kolla allt helst. Tyvärr har vi inte lagstöd för det.

Varför fick de åka nu?

– För att chauffören och passageraren inte förekom i något av våra register.

Det är databasen ”Schengens informationssystem” som ska vara grunden för kontrollerna i framtiden, när gränskontrollerna blir allt färre. Det är nio nya länder som står på kö för att komma med i Schengen från årskiftet: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Malta och Slovenien.

Farhågor
Men farhågorna att det ska komma in fler kriminella ligor när de fasta kontrollerna försvinner, de finns enligt Kent Widing, ansvarig för Interpol och Schengen hos rikskriminalpolisen.

– Den nordiska marknaden är intressant för många brottsgrupper. Det måste vi ha klart för oss och det kan bli en kurva som sakta pekar uppåt, säger Kent Widing.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista