Havandeskapspenning bedöms olika

Olika bedömning av olika yrken gör att en gravid gymnastiklärare är berättigad till havandeskapspenning i slutet av graviditeten - till skillnad mot en gravid förskollärare.

– Det känns nästan diskriminerande, de borde gå in och titta på vad det är vi gör. Vårt jobb innebär många tunga lyft som vid påklädning av barnen och man är uppe och går och står hela dagarna, säger barnskötaren Kajsa Sundqvist som är gravid i sjätte månaden och arbetar på en förskola i Stockholm.

Havandeskapspenning är en del av föräldraförsäkringen - och är en ersättning som kvinnor med fysiskt tunga arbeten kan få i slutet av graviditeten.

Olika bedömningar av olika yrken
Men försäkringskassan gör olika bedömningar av olika yrken - när det gäller vilka som ska omfattas av havandeskapspenning.

Det betyder att yrken som gymnastiklärare, vårdbiträden och lokalvårdare bedöms ha tillräckligt fysiskt krävande arbetsuppgifter, medans till exempel förskollärare - alltså inte anses ha det.

Vriden eller enformig arbetsställning
– Arbetsbelastning av rygg, ben och armar, arbete som utförs i lutande, vriden eller enformig arbetsställning - det är saker vi tittar på, säger Mats Matsson, som är ansvarig för föräldraförsäkringen på Försäkringskassan

– Vad gäller förskolor och dagbarnvårdare anser vi inte att det är tillräckligt fysiskt ansträngande när man tittar på de olika momenten.

Resultatet är alltså att en gravid förskollärare inte är berättigad till havandeskapspenning - om hon inte skulle lida av graviditetskomplikationer som till exempel foglossning.

”Ingen anledning att ompröva”
Mats Matsson säger att man bygger sin bedömning på tidigare mål från 80-talet.

– Om det inte finns några komplikationer har domstolen ansett att det inte är fysiskt ansträngande och vi går på denna praxis. Vi har inte haft anledning att ompröva det, säger han.
Barnskötaren Kajsa Sundqvist tycker att de borde ompröva.

– Det känns jättetråkigt att de inte förstår hur tungt jobbet är. Man kan ju sjukskriva sig på halvtid, men det bästa vore förståss att få ta ut havandeskapspenning. Man måste ju tänka på sig själv och barnet, säger Kajsa Sundqvist.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista