Bush vill sälja mer vapen till mellanöstern

I USA vill president George Bush sälja mer vapen till länder i mellanöstern än någonsin förut. Detta för att öka USA:s inflytande i regionen och för att stärka de länder i mellanöstern som USA anser står emot sin huvudfiende Iran.

För 140 miljarder kronor, lika mycket som tre och en halv årliga svenska försvarsbudgetar, ska länder som USA ser som sina allierade, få handla vapen av den amerikanska vapenindustrin under de kommande åren.

Precisionsstyrda missiler
Det gäller bland annat Kuwait och Qatar men viktigast är Saudiarabien som bland mycket annat ska få köpa precisionsstyrda missiler, något USA nästan uteslutande sålt till Israel förut, det skriver New York Times.

Förslaget till nya vapenaffärer kommer samtidigt som Pentagon inte får iväg utlovade vapen till den irakiska armén som ska ta över efter USA:s trupper i framtiden och samtidigt som USA kritiserar Saudiarabien för att inte göra tillräckligt för att stoppa saudiskt stöd till sunnigrupper i Irak.

Skeptiker
Kongressen måste först säga sitt om köpen, kritikerna där brukar inte argumentera för att mer vapen destabiliserar regionen än mer, men det finns de som är skeptiska till Saudiarabien och dessutom finns ett starkt stöd för Israel.

För att inte förslaget ska fastna i kongressen vill den amerikanska regeringen öka det militära biståndet till Israel drastiskt med drygt 40 procent till 200 miljarder kronor de kommande tio åren, även Egypten ska få pengar, 90 miljarder kronor.

Klassisk strategi
USA vill på det sättet knyta arabiska allierade närmre och stärka dem mot Iran, det land som USA ser som sin huvudmotståndare i mellanöstern. Och det är en klassisk amerikansk strategi för att stärka sitt eget inflytande i olika delar av världen - militära köp skapar långsiktiga beroenden.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista