Bedövningskräm ger känseln tillbaka

En bedövningskräm för spruträdda barn kan ge patienter med nerv- eller vibrationsskador i händerna nytt hopp. Genom att bedöva underarmen med salvan så kan känseln i den skadade handen bli betydligt bättre.

Det här visar försök som gjorts av professor Göran Lundborg vid handkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

– Vi som sysslar med skadade händer vi vet ju så väl hur mycket känseln betyder och samtidigt vet vi att handen har ett väldigt stort utrymme i hjärnan. Och det här kopplat till det fenomen att hjärnan är väldigt plastisk och formbar gav oss idén till de här olika projekten.

EMLA-salva
Bedövningskräm EMLA-salva har funnits länge inom vården och används framförallt för att bedöva huden på barn när de ska få sprutor. Men Göran Lundborg och hans forskarlag har kommit på ett helt nytt användningsområde för salvan.

Den del av hjärnan som styr känseln i handen ligger precis bredvid den del som styr känseln i underarmen. Och om man bedövar underarmen med hjälp av EMLA-salva så blir de hjärnceller som styr känseln i underarmen inaktiva. 

Tas över
De kan då tillfälligt tas över av den del av hjärnan som styr handen som då alltså får mer hjärnkapacitet till sitt förfogande.

Upprepning Och därmed så blir känseln i handen bättre. Bedövningen sitter bara i några timmar, men om proceduren upprepas med jämna intervaller så blir förbättringen av känseln i handen alltmer permanent, berättar professor Göran Lundborg.

– Det kan vara efter en nervskada, det kan vara efter många års vibrationsexponering eller det kan vara kanske en tryckskada på nerven. Då kan man se ganska dramatiska förändringar med en mycket bättre känselfunktion efter den här behandlingen, säger Göran Lundborg.

Internationellt intresse 
Än så länge är det inte en etablerad behandlingsmetod men intresset för metoden har varit stort både i Sverige och internationellt.

Just nu pågår kliniska tester och blir de lika lyckade som de försök som gjorts hittills så kan detta bli en etablerad metod för att hjälpa tusentals patienter med skadade händer.

Andra användningsområden
– Ett annat spännande område är foten förstås, det finns olika situationer där känseln i fotsulan är dålig vilket kan ge risk för sårbildning och sämre balans, säger Göran Lundborg, professor vid handkirurgiska kliniken vid universitetssjukhuset MAS i Malmö.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista