Civila drabbas hårt av kriget i Somalia

I Somalia fortsätter striderna i huvudstaden Mogadishu mellan islamistiska motståndsmän och regerings-trupper. Enligt FN flödar vapen in från Eritrea till rebellerna och till sjukhusen strömmar offren för våldet.

Ett av sjukhusen ligger i Galcayo i norra Somalia. För åtta dar sen kom den 22-årige Mohammed hit till sjukhuset i Galcayo. Han har allvarliga skador, halva ansiktet sprängdes bort då hans hus i Mogadishu träffades av granater.

Bröderna dödades
Två av hans bröder dödades och hans mor skadades. Han fick lämna sjukhuset i Mogadishu eftersom han inte hade tillräckligt med pengar.

Även om han nu får bra sjukhusvård så är skadan livshotande, infektionsrisken är nämligen stor. Och överlever han kommer hans ansikte för evigt vara vanställt.

Pågående fredskonferens
Han är bara ett av många exempel på dem som skadas i dagens Somalia. Striderna i huvudstaden fortsätter, trots en pågående fredskonferens där.

Men den nuvarande interimsregeringen under ledning av Abdullahi Yusuf är svag och många menar att även om de kontroversiella islamiska domstolarna borde vara med i samtalen.

Efter påtryckningar från omvärlden inbjöds dom att delta i samtalen men svaret från domstolarna, som befinner sig i exil i Eritrea, är att dom inte vill ha nåt med konferensen att göra.

Låst situation
Trots förhandlingar och förhoppningar om någon form av lösning verkar den politiska situationen i Somalia vara låst.

Doktor Amin som tar hand om alla skottskador här, är pessimistisk.

– Vad som behövs är en riktig försoning men tyvärr ser det inte ut så nu. Jag tror att situationen kommer att bli värre, säger Doktor Amin.

Richard Myrenberg, Galcayo, Somalia
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista