Gaza: 5 000 palestinier väntar vid gränsen

På söndagen fick ett hundratal palestinier återvända till Gaza, efter att de varit strandsatta vid den egyptiska gränsen i flera veckor. Gränsen mellan Gaza och Egypten har varit stängd sedan Hamas tog makten över Gaza, och runt 5 000 palestinier väntar på att återvända hem.

På söndagen samlades ett tusental palestinier i en fotbollsarena i staden El arish nära gränsen mellan Egypten och Gaza, och en lista med drygt 100 namn lästes upp.

Personerna på listan har fått tillåtelse av Israel att återvända till Gaza genom Israel. Gränsen har varit stängd sen mitten av juni efter Hamas blodiga maktövertagande i Gaza.

Enligt egyptiska Röda halvmånen har minst 5 000 palestinier fastnat vid gränsövergången mellan Egypten och Gaza, medan Israel, Egypten, Fatah och Hamas har förhandlat om när gränsen ska öppnas.

Känner sig övergivna
När jag besökte staden El arish för en vecka sedan kände sig palestinierna övergivna i sin väntan.

– Ingen bryr sig om oss, inte den palestinska myndigheten, inte den egyptiska regeringen, de behandlar oss som krigsfångar. Vi är mellan två eldar, den egyptiska elden och den palestinska, sa en man som inte ville säga sitt namn.

De palestinier jag träffade vid gränsen för en vecka beskrev sin situation som allt värre. De hade brist på mat, vatten och pengarna började ta slut. Vissa kunde inte betala hotellet som de bodde på, men fick stanna eftersom de inte kunde ta sig någon annan stans.

Kräver snabb lösning
Hjälporganisationer har också varnat för att palestinierna fått det allt sämre vid gränsen och krävt en snabb lösning.

Lena Hassouna skulle hälsa på sin familj i Kuwait i en vecka, men blev kvar vid gränsen i över en månad. Inne i Gaza finns hennes man och sex månader gamla dotter.

– Det är förståss väldigt illa att vara här utan min dotter. Jag kan inte åka till Kuwait och jag kan inte åka tillbaka till Gaza, säger hon.

Politiskt känsligt
Under de närmsta dagarna kommer några hundra palestinier att släppas igenom till Gaza, men det är politiskt känsligt. Hamas har inte velat att palestinierna skulle färdas genom Israel, medan Israel och Egypten inte har velat öppna gränsen så länge Hamas har kontrollen.

Men Lena Hassouna, en av alla dem som väntat, säger att den enda långsiktiga lösningen är att hålla gränsen öppen. För det är folket som kommer i kläm när politikerna inte kan enas, säger hon.

– Alla bara kämpar för sina egna intressen och de vill inte mötas. Ingen ser till palestiniernas intresse, säger Lena Hassouna.

Katja Magnusson, Amman
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista