Kommunkampanjer utan verkan

Många småkommuner driver dyrbara reklamkampanjer för att få storstadsbor att flytta ut till glesbygd och småstäder. Men enligt forskare är kampanjpengarna i princip bortkastade, de påverkar inte inflyttningen.

Varannan kommun driver kampanj för att locka till sig nya invånare. Totalt kostar kampanjerna kommunerna 50 miljoner kronor om året.

Men kampanjerna har ingen effekt på flyttmönster, säger forskaren Tomas Niedomysl, bostadsforskare vid Uppsala universitet. Det är annat som styr flyttning, som jobb och bostad.

– Det intressanta är att det finns ingen mätbar effekt som vi kan se. Man förväntar ju sig att efter det att man genomfört en marknadsföringskampanj så kommer antalet inflyttade att öka men det gör det inte om man jämför med andra liknande kommuner som inte marknadsfört sig, så finns det ingen mätbar skillnad.

Lockmedel
Gnosjö kommun går kanske längst. Villatomter reas ut för en krona styck och den som bygger får 50.000 kronor i handen. Det behövs något att locka med menar kommunalrådet LarsÅke Magnusson.

– På det här sättet vill vi locka Gnosjö-bor som redan bor här att bygga för att bo kvar och även de som kommer att flytta hit till den här regionen att se Gnosjö som något attraktivt, säger LarsÅke Magnusson.

Tv-reklam
Kommunerna annonserar, skickar brev eller ringer upp utflyttade kommuninvånare och försöker få dem att flytta hem. 140 kommuner har gjort liknande satsningar. Småländska Vaggeryds kommun har gjort tv-reklam.

– Vi tycker också att det är svårt att utvärdera det här men det stärker våra kommuninvånare det känner vi ju av. Hitintills har det faktiskt varit ett rimligt sätt att använda pengar till det, säger Bengt Dahlkvist, Kommunordförande i Vaggeryds kommun.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista