Irakier samlades kring finalvinst

Irakier av alla ursprung, hemma och på flykt undan död och misär, samlades på söndagseftermiddagen kring ett mål, att Iraks fotbollslandslag ska vinna finalen i Asiatiska mästerskapen mot Saudiarabien som spelades i Indonesien.

Irak vann finalen mot Saudiarabien, som spelades i Indonesien, med 1 - 0. Ekots utsända Katja Magnusson följde en tv-utsändning av matchen på ett café i Jordaniens huvudstad Amman tillsammans med exilirakier.

– Människor har hoppat, dom har skrikit, dom har skrikit Irak och Allah. Det har varit en enorm glädje bland de människor som har firat segern här, säger Katja Magnusson.

Vad betyder egentligen den här vinsten för irakierna?

– Det alla säger här är att det här är ett tillfälle då Irak kan visa att man är ett land. Man delar inte upp shia, sunni, kurder eller kristna utan den här dagen är det ett landslag och en nation och ett lag som spelar tillsammans.

En sprängladdning dödade många i Bagdad när Irak vann semifinalen och det tolkades som ett sätt att försöka ta död på enigheten. Finns det en oro för mer våld nu?

– Alla jag har pratat med är väldigt oroliga för att det ska bli fler människor som dör i samband med den här finalen men alla säger bara att man hoppas att det inte blir mer blodspillan utan att det här ska bli en glad och firad dag då man bara kan glädjas åt den här segern, säger Katja Magnusson.


Nils Östergren
nils.ostergren@sr.se
Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista