Kappsegling för stora båtar växer

Stockholm är i år värd för Tall Ships’ Races, tävling för stora segelbåtar. I år tävlar drygt 100 båtar som tävlar i år vilket är nytt rekord.

– Just idag står jag i informationskiosken och ger information till turister som kommer förbi och säljer några souvenirer också. Nu när det är så mycket båtar är det ju många turister som vill titta på deras hemländers båtar, säger Lotta Pettersson, en av 260 volontärer som håller reda på turisterna på Tall ship races.

”Vackert och intressant”
– Det är vackert - och väldigt intressant. Jag har jobbat på flera båtar, jag älskar båtar, säger Gary Dyson från England som kommit till Stockholm för att titta på tävlingen.

Tävlingen växer ordenligt, i år är det två upplagor. Tävlingen körs varje år på olika rutter. Den andra körs i Medelhavet och här i Östersjön. Tävlingen går från Danmark till Finland och är nu här i Stockholm för att på tisdag åka vidare till målet i Polen.

Ungdomar ombord
Alla skepp har ungdomar ombord, minst hälften av besättningen måste vara mellan femton och tjugofem år. Det stämmer in på Ivar Utbo och Maria Cooper från Bohuslän på båten Kvartsita.

– Det är jätteroligt. Det är så stora och roliga båtar, säger Ivar Utbo.

Ni ska gå parad i eftermiddag, vad händer då?

– På Kvatsita brukar det alltid bli lite galet, så vi hittar på någon konstig dans eller så, säger Maria Cooper.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista