Nya rön om sjukdomen multipel skleros

Svenska och amerikanska forskare har i varsin studie upptäckt en gen som kan ligga bakom den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. Forskarnas resultat publiceras i tidskriften Nature Genetics.

Det är viktiga resultat, säger Frida Lundmark, doktorand och medförfattare till den svenska studien.

– Det här är en gen som är väldigt viktig i immunförsvaret, den är viktig för utvecklandet av de vita blodkropparna, de olika celler som styr immunförsvaret.

– Det gör den också intressant när man kan se att den är kopplad till risken för ms, som man antar är en autoimmun sjukdom.

Kroppen bryter ned sig själv
En autoimmun sjukdom innebär att kroppens immunförsvar blandar ihop vad som tillhör kroppen och vad som är främmande före den. Då kan alltså kroppen börja bryta ner sig själv som i fallet MS där det är nervvävnaden som angrips.

Under måndagen  har man alltså publicerat flera stora studier som beskriver två gener som kan ligga bakom sjukdomen MS.

Genom att titta på arvsmassan och DNA hos mer än 20 000 ms-patienter och lika många friska personer i USA och i Europa har man efter mer än 20 års forskning lyckats identifiera generna som kan knytas till MS.

Enligt Frida Lundmark stärks studien ytterligare av den geografiskt spridda forskningen.

– Det här är den första genen på länge som visar sig vara associerad med ms på det sättet att den är konsistent över olika populationer, att det ser likadant ut i en amerikansk population som i en svensk.

Antyder koppling till andra sjukdomar
Upptäckten betraktas som ett stort genombrott och antyder även en koppling mellan MS och andra sjukdomar där det egna immunförsvaret angrips som exempelvis typ 1-diabetes och ledgångsreumatism.

Enligt Neurologiskt handikappades riksförbund har runt 12 000 personer i Sverige diagnosen MS. Frida Lundmark som i den svenska studien tittat på MS-sjuka i norden hoppas att det här kan leda till nya behandlingsmetoder.

– I det långa loppet hoppas man att den här upptäckten kan leda till att man bättre förstår vad som faktiskt sker hos en MS-patient när man blir sjuk. I ett ännu längre perspektiv hoppas man att det kan leda till en bättre behandling för patienterna, säger Frida Lundmark.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista